Dýňový sirup aneb pumpkin spice

on

Letošní podzim se s tím nepáře, takže jsme přistáli rovnýma nohama do zimy a deště. Pro takové případy je nejlepší jíst a pít věci plné koření a sluníčka, které vás zahřejí. Jedna z takových mých oblíbených podzimních plodin je dýně, ze které se dá vykouzlit spousta věcí. Dneska pro vás mám jeden superpodzimní recept na dýňový sirup, který se dá nalít na lívance, do kaše, na koláč, do jogurtu nebo se dá nalít do kafe a vyrobit si tak domácí pumpkin spice latté. Are you ready?

Doba přípravy: 30 minut na dýňové pyré, 30 minut na sirup Počet porcí: Jedna lahvička sirupu

Připravte se, že až budete dýňový sirup vařit, je nutné neustále ochutnávat a ladit chuť. Každý z nás máme jinačí ideální poměr chuti dýně, koření a cukru. Já preferuji dýňový sirup méně sladký, hodně dýňový a štiplavý po zázvoru, ovoněný kořením. Pro začátek přidávejte tedy zázvor i pyré postupně a připravte se na případné dochucování.

Ingredience

  • dýňové pyré (postup vysvětlen v prvním kroku)
  • 150 ml vody
  • 100 ml javorového sirupu
  • lžíce medu
  • kousek zázvoru
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 2 lžičky hřebíčku
  • lžička anýzu
  • pár kuliček nového koření
  • půl lžičky kardamomu
  • jedna celá skořice + dvě lžičky mleté skořice
  • půl lžičky muškátového oříšku

  1. Na dýňový sirup je logicky potřeba dýně. Nejraději vařím z dýně hokkaido, kterou vydlabu, rozkrájím na kostičky a povařím ve vodě, dokud se nezačne rozpadat. Poté ji rozmixuju tyčovým mixérem, ale dá se i “rozšťouchat” nebo rozmíchat. V téhle fázi směs nijak neochucuji, horké pyré zavařím do sklenic a je ready na další jídla, například na polévku, dýňový koláč apod.
  2. Teď už se můžeme vrhnout na dýňový sirup. Do hrnce nalijte vodu, sirup, med a nasypte koření. Zázvor nastrouhejte najemno, ideálně na porcelánovém talířku, abyste nepřišli o šťávu, kterou potom taky nalijte k sirupové směsi. Směs nechte vařit, dokud nezhoustne, občas promíchejte.
  3. Připravte si dýňové pyré a po lžících přidávejte do směsi. Obvyklé množství je 6 – 8 lžic, tady už nastupuje ochutnávací fáze, kdy se dýňový sirup musí vyladit a vytunit k maximální spokojenosti. Když docílíte požadované chuti, nechte společně ještě pár minut vařit, poté směs odstavte, nechte zchladnout a přeceďte přes plátýnko nebo sítko.
  4. Zcezený dýňový sirup přelijte do čistého hrnce a znovu povařte, poté přelijte do horkou vodou vyvařených sklenic. Já mám ulitou lahvičku od javorového sirupu, do které se z tohoto množství dýňový sirup akorát vleze.

V lednici vydrží dýňový sirup 2-3 měsíce, pokud je dobře maskovaný a nikdo neví, kde je. Na pumpkin spice latté si uvařte espresso svým oblíbeným způsobem, mezitím v hrnci ohřejte mléko, které posléze vyšleháte do pěny. Nalijte na kávu a na dochucení použijte dýňový sirup. Lepší než z kávových řetězců, ne?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *