Letní závitky

Podzim už je v plném proudu, alespoň tedy za mým oknem do parku, kde se pomalu barví listí, i když zatím jen převážně nejžlutějšími západy slunce, které mám nejradši. Ale přesto tu mám ještě jeden ryze letní svěží recept na tyhle báječné letní závitky z rýžového papíru nadupaného zeleninou.

Počet porcí: 2 Doba přípravy: 30 – 60 minut

Pravděpodobněji znáte o něco málo známější jarní závitky, jejichž „technologie“ přípravy je shodná s těmito letními, jen se nakonec ještě dozlatova osmaží v rozpáleném oleji. Letní závitky jsou taková odlehčená svěží varianta této oblíbené asijské pochoutky.

Na letní závitky nejsou potřeba ani kdovíjak exotické ingredience, z těch hůř sehnatelných je to rýžový papír, fritovaná cibule a sriracha, ale rýžový papír se teď nechá ulovit i v méně slušném Albertu, s ostatním si poradí specializované prodejny, internet nebo Sapa.

Sriracha – pálivá omáčka, kterou by se daly ve válce vypalovat rány 🙂

Ingredience

  • balení rýžového papíru (jedno balení vydá na 2 x 2 obědy, otestováno, jen pozor, po načatí balíčku je důležité udržovat rýžové papíry v naprostém suchu)
  • dvě menší kuřecí prsa
  • rýžové nudle
  • ledový salát
  • mrkev, okurka, kedlubna nakrájené na tenké hranolky
  • chilli papričky
  • fritovaná cibule
  • orestované arašídy
  • sójová a rybí omáčka
  • sriracha

  1. Nejprve si připravte maso, kterým se letní závitky plní. Nakrájejte ho na malé kostičky, opravdu miniaturní malé a maso osolte, okořeňte a naložte spolu s olejem a sójovou omáčkou, ideálně klidně den dopředu.
  2. Na rozpálené pánvi opražte nasekané arašídy, na stejné pánvi můžete osmažit i maso. Uvařte těstoviny podle návodu.
  3. Omytou zeleninu nakrájejte na tenké, cca 5 cm dlouhé hranolky. U okurky vykrojte jádřinec.
  4. Do hlubokého plechu vlijte horkou vodu, do vody ponořte rýžový papír a poté vyjměte. Je výhodou mít stejné předky jako Daenerys Targaryen. Na papír pozor, rád se kroutí a lepí k sobě, takže opatrně s ním, ale ještě se mi nikdy nepodařilo ho proděravět. Namočený a nyní už průhledný papír rozprostřete na talíř, dejte dovnitř salát, zeleninu, nudle, maso, posypte cibulkou, arašídy a dochuťte papričkami, srirachou nebo omáčkami. Potom opatrně zarolujte.

Letní závitky jsou výborné jídlo pro víc lidí, kdy si každý skládá svůj závitek podle sebe a vlastních chutí. Rolování závitků rovněž přinese nemalou zábavu, takže hurá do toho.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *