Cuketové bezlepkové lasagně

Léto znamená taky hodně cuket. Pokud nevíte, co s nimi, mám pro vás tip na trochu odhlečenější lasagně, ve kterých je místo těstoviny právě cuketa. Zbytek dobrot zůstává! Tak hurá do toho, jdeme vařit.

Počet porcí: 4-5, Doba přípravy: 1 – 1 a půl hodiny, 15-25 minut pečení

Kdo mě zná, tak ví, že jím spoustu věcí. A pak je pár jídel, která rozhodně nejím. Ale pracuju na sobě a snažím se najít cestu právě i tam, kde mám blok. Lasagně jsou přesně jedno z těchto jídel. Abyste tomu rozuměli, tak mi vadí mleté maso. Respektive – nevadí mi, pokud je z něj karbanátek, masová kulička nebo nějaký jiný tvar. Ale mleté maso bez kompaktního tvaru mě dlouhá léta děsilo. Za další, nemám ráda zapékaná jídla, což lasagně také splňují. Ale přišla jsem na to, že když si uvařím ragú s mletým masem doma, nebo když něco zapeču a přesně vím, co v tom je, tak to pro mě není takový problém.  Proto hurá směle na mé první lasagně, které jsem byla ochotná taky jíst (lasagně jako takové jsem už dělala a prý byly dobré, ale co já vím…)

Bešamel

Pro opravdu bezlepkovou verzi zcela bez lepku, můžete tento krok směle přeskočit a pokračovat vesele dál. Pokud si jenom chcete odlehčit večeři a lepek je váš kámoš, začněte s tím, že si připravíte ingredience na bešamel:

  • 2 hrnky plnotučného mléka
  • 4 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • špetka soli

V rendlíku dejte vařit mléko. Mezitím si vedle v jiném hrnci nebo na pánvi rozpusťte máslo, přidejte k němu mouku a připravte světlou jíšku. K té postupně přidávejte vroucí mléko, nejlépe po lžících. Pokaždé důkladně rozmíchejte a pokračujte, dokud není všechno mléko promíchané s jíškou. Hrnec s bešamelem vraťte na oheň a vařte na mírném plameni za stálého míchání. Za chviličku začne houstnout. Potom odstavte a občas promíchávejte.

Boloňská omáčka

Možností, jak naplnit lasganě, je nepřeberně mnoho. Ale když už, tak preferuji klasickou variantu, tedy boloňskou úpravu mletého masa.

  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • Celer (ten já nejím, takže ten jsem nepoužila, ale originální recept s ním počítá)
  • 350 g mletého hovězího masa
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 2 deci suchého bílého vína
  • konzerva sekaných rajčat
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř
  • máslo
  • olivový olej
Je dobrý mít někoho, kdo vám čte recept.

Na olivovém oleji se lžící másla osmahněte cibuli nasekanou nadrobno. Když zprůhlední, přidejte nasekanou mrkev a celer a společně opečte, trvá to cca 2-3 minuty. Potom přidejte česnek nakrájený na plátky a ještě 2 minuty opékejte. Potom přidejte maso, lehce osolte, opepřete a opečte tak, aby ztratilo syrovou barvu. Potom ke směsi přidejte mléko a vařte tak dlouho, dokud se mléko nevyvaří. Na malém struhadle nastrouhejte ke směsi muškátový oříšek, cca 1/4.

Poslední zbytky mléka před vyvařením.

Když je mléko vyvařené, přidejte bílé víno a opět vařte tak dlouho, než se tekutina odpaří. V mezičase můžete vařit bešamel nebo chystat cuketu. Když je víno vyvařené, je čas na rajčatovou konzervu. Dejte přednost nějaké, která je opravdu z Itálie a neobsahuje vodovou kyselou břečku. Italská rajčata v plechovce se obvykle dají sehnat v Lidlu nebo v Bille (vizte foto). Směs i s rajčaty vařte tak dlouho, než se odpaří veškerá nadbytečná tekutina. Zabere to aspoň 20 minut, spíš déle. Pokud máte opravdu hodně času, tak pravá boloňská omáčka se vaří až tři hodiny :).

Italská rajčata v plechovce. Prodává Billa.

Lasagně

  • jedna velká cuketa (nebo víc malých) nakrájených na plátky, cca 5 mm široké
  • máslo
  • bešamel (pro glutenfree verzi bešamel vynechte!)
  • boloňská omáčka
  • sýr typu parmezán, pokud není ten, tak Grana Padano nebo alespoň Gran Moravia (NIKDY NIKDY NIKDY EIDAM!!! Ani čedar. Prostě ne.)

Pekáček, ve kterém se budou lasagně péct, vymažte silnou vrstvou másla a na dno dejte vrstvu bešamelu. Pokud vaříte bez bešamelu, ještě přitlačte s máslem, aby se vám spodní vrstva nepřipekla ke dnu. Potom vyskládejte na dno cuketové plátky. Na ty navrstvěte boloňskou omáčku, zasypte sýrem, potřete bešamelem a zase přeložte cuketou. Takto pokračujte než vám dojdou suroviny nebo pekáč nebo obojí. Poslední vrstva by měla být potřena znovu bešamelem a hojně posypaná vrstvou sýra.

Takto vložte pekáček do předehřáté trouby, ideálně do její vrchní části a pečte cca 15 minut. Vrchní vrstva by měla zezlátnout. Při servírování opět hojně zasypte strouhaným sýrem (opět křičím NEEEE EIDAM NEEEEEE!).

Dobrou chuť! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *