Cookies – americké čokoládové sušenky

Máme se za 14 dní stěhovat do nového bytu, to jen aby toho předvánočního stresu na nás nebylo málo. Proto jde letos cukroví trochu stranou, nicméně muže nemůžu vyslat na besídku v práci úplně s prázdnou. Takže došlo na moje oblíbené cookies plné čokolády. 

Počet porcí: 2 plechy cookies,  Doba přípravy: 30 minut + 10 minut pečení

Americké cookies pro mě byly jedna z vůbec prvních věcí, které jsem se naučila péct. Z toho je snad jasné, že je to fakt superjednoduché a prakticky nemožné pokazit. Tenhle recept je tedy výsledkem mnohaletého testování a lazení chutí. 

Ingredience

  • 140 g hladké mouky
  • 140 g cukru (dávám půl na půl bílý a třtinový)
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • dvě lžíce jemně mletých ořechů (nemusí být, lze místo toho dát víc mouky)
  • špetka soli
  • 100 g másla v pokojové teplotě
  • 20 g arašídového másla (lze nahradit jiným ořechovým máslem, případně normálním máslem) – nám se nejvíc osvedčilo tohle – je správně tekuté a dobře se s ním pracuje, chuťově není příliš sladké ani slané, jak to u jiných značek bývá. Fakt doporučuju. 
  • 1 vejce
  • 100 g 70% čokolády
Naše nejoblíbenější arašídové máslo

Nejprve si nakrájíme máslo na drobné kostky a necháme změknout na pokojovou teplotu. Mezitím si odměříme mouku, cukr a nakrájíme čokoládu. Nejvíce se mi osvědčila úplně obyčejná 70% čokoláda z Albertu, stojí asi 30 korun a má v sobě víc čokolády než komerční značky čokolád na pečení. Cookies se dají udělat i bez čokolády, ale kdo by to proboha dělal?

Když je máslo změklé, začneme vyšlehávat postupně s cukrem. Dělám to šlehačem, ale dá se vymíchat i rukou, jen to stojí víc úsilí a námahy. Když je všechen cukr zapracován do másla, přidáme arašídové máslo a opět zamícháme. Nakonec zašleháme i vejce. 

Následně začneme do směsi zašlehávat směs mouky s kypřícím práškem, špetkou soli a ořechy. Mělo by vzniknout lepivé mazlavé těsto světle žluté barvy.

Nakonec do směsi zamícháme nasekanou čokoládu, tu už není potřeba zašlehávat šlehačem, bohatě postačí stěrka nebo lžíce.

Z těsta tvoříme kuličky, pokládáme na plech, a to daleko od sebe. Během pečení se roztečou cookies na placku, a pokud by byly příliš blízko u sebe, vznikla by jedna obří sušenka (což taky není úplně od věci, žejo…)

Pečeme v předehřáté troubě na cca 150 °C po dobu cca 10 minut – záleží na typu trouby. Zde doplním, že předchozí nastavení jsem aplikovala v plynové troubě. Teď v horkovzdušné peču na spodní a horní ohřev s větrákem na 165 °C cca 15 minut. Může se stát, že pokud pečete dva plechy zároveň, že ten spodní bude potřebovat více času.

Že jsou cookies hotové, poznáte podle toho, že lehce zezlátnou a voní jako blázen. Nenechte se zmást tím, že po vytažení jsou na dotek stále měkké, až vychladnou, tak ztvrdnou. Nikdy je nepečte do ztvrdnutí! Pravděpodobně se připálí. Po vytažení s nimi opatrně pohněte do strany, aby se odlepily od pečícího papíru. Následně nezbývá, než je všechny sníst. Dejte vědět, jak se vám povedly!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *