Ořechová bábovka

Tohle je recept na mou ořechovou bábovku. V podstatě už nepeču jinou než tuhle. A letos si to opravdu užívám, protože je po letech zase konečně úroda ořechů, a tak máme od babičky nařízeno jíst je ve velkém (a babičku je potřeba poslouchat!)

Počet porcí: 1 středně velká ořechová bábovka, doba přípravy: 30 minut + cca 50 minut pečení

Ingredience

  • 100 g hladké mouky
  • 250 g hrubé mouky
  • 200 g mletých ořechů
  • 120 g cukru
  • 1 prášek do pečiva 
  • špetka soli
  • 1 tyčinka Margot
  • 3 vejce
  • půl hrnku oleje
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1/2 plechovky kokosového mléka
  • 2 lžíce rumu
  • cukr a skořice na posypání

Nejprve si najemno nameleme ořechy. Veškeré množství uváděné v receptu je převoditelné na hrnky, takže množství ořechů se nechá převést na jeden hrnek ořechů. 

Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme na sníh. Potom vyšleháme žloutky, ke kterým přimícháme cukr a rum. Vznikne žlutá pěna, do které přidáme olej nebo rozpuštěné máslo. Já jsem pracovala s řepkovým olejem, který mi ukrutně nevoní, ale jiný doma nebyl (o jéé, to si zas koleduju o TOčko s tímhle tady). Proto jsem přidala ještě dvě lžíce kokosového oleje. Potom do směsi zašleháme také kokosové (nebo obyčejné) mléko.

Potom začneme do směsi zašlehávat směs muk s kypřícím práškem a špetkou soli a ořechy. Mouku zapracováváme postupně, jinak z těsta vznikne instantní cucek (no budu první člověk, kterýho zažalujou za recept na bábovku). Pokud je těsto příliš suché, přidáme mléko. Pak vmícháme nakrájenou margotku a úplně nakonec opatrně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.

Těsto přelijeme do vymazané formy a dáme péct na cca 175°C cca 50 minut. Jestli je bábovka hotová ověříme špejlí – pokud ji z těsta vytáhneme suchou a bez drobků, je upečeno.

Bábovku nechte ve formě zchladnout než ji vyklopíte. Při příliš rychlém vyklopení by se mohla potrhat (tak jako mně tentokrát). Nakonec bábovku poprášíme cukrem. Já smíchám půl na půl skořici a vanilkový cukr, tak to můžete zkusit taky. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *