Tohle je recept na mou ořechovou bábovku. V podstatě už nepeču jinou než tuhle. A letos si to opravdu užívám, protože je po letech zase konečně úroda ořechů, a tak máme od babičky nařízeno jíst je ve velkém (a babičku je potřeba poslouchat!)
Počet porcí: 1 středně velká ořechová bábovka, doba přípravy: 30 minut + cca 50 minut pečení
![](https://www.purrito.cz/web/wp-content/uploads/2018/12/DSC0290-1-1024x680.jpg)
Ingredience
- 100 g hladké mouky
- 250 g hrubé mouky
- 200 g mletých ořechů
- 120 g cukru
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 1 tyčinka Margot
- 3 vejce
- půl hrnku oleje
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1/2 plechovky kokosového mléka
- 2 lžíce rumu
- cukr a skořice na posypání
![](https://www.purrito.cz/web/wp-content/uploads/2018/12/DSC0250-1024x680.jpg)
Nejprve si najemno nameleme ořechy. Veškeré množství uváděné v receptu je převoditelné na hrnky, takže množství ořechů se nechá převést na jeden hrnek ořechů.
![](https://www.purrito.cz/web/wp-content/uploads/2018/12/DSC0256-1024x680.jpg)
Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme na sníh. Potom vyšleháme žloutky, ke kterým přimícháme cukr a rum. Vznikne žlutá pěna, do které přidáme olej nebo rozpuštěné máslo. Já jsem pracovala s řepkovým olejem, který mi ukrutně nevoní, ale jiný doma nebyl (o jéé, to si zas koleduju o TOčko s tímhle tady). Proto jsem přidala ještě dvě lžíce kokosového oleje. Potom do směsi zašleháme také kokosové (nebo obyčejné) mléko.
Potom začneme do směsi zašlehávat směs muk s kypřícím práškem a špetkou soli a ořechy. Mouku zapracováváme postupně, jinak z těsta vznikne instantní cucek (no budu první člověk, kterýho zažalujou za recept na bábovku). Pokud je těsto příliš suché, přidáme mléko. Pak vmícháme nakrájenou margotku a úplně nakonec opatrně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.
Těsto přelijeme do vymazané formy a dáme péct na cca 175°C cca 50 minut. Jestli je bábovka hotová ověříme špejlí – pokud ji z těsta vytáhneme suchou a bez drobků, je upečeno.
![](https://www.purrito.cz/web/wp-content/uploads/2018/12/DSC0303-1024x680.jpg)
Bábovku nechte ve formě zchladnout než ji vyklopíte. Při příliš rychlém vyklopení by se mohla potrhat (tak jako mně tentokrát). Nakonec bábovku poprášíme cukrem. Já smíchám půl na půl skořici a vanilkový cukr, tak to můžete zkusit taky.
![](https://www.purrito.cz/web/wp-content/uploads/2018/12/DSC0314-1024x680.jpg)
![](https://www.purrito.cz/web/wp-content/uploads/2018/12/DSC0315-1024x680.jpg)