Včelí pyl, maca, vláknina, granola a další sypání do smoothie bowl

on

Přicházím s pokračováním svého velkého smoothie článku, který byl spíš o tom, co a jak a čím a také plný receptů na mé nejoblíbenější kombinace. Dneska se zaměřím na to, co bývá navrchu smoothie bowls a proč je dobré si tam právě toto sypat. Jednotlivé položky řadím abecedně, takže pokud vás nějaká eminentně zajímá, snad vám to usnadní orientaci 🙂

Baobab

První z kouzelných prášků je prášek z baobabu. Je zajímavý tím, že schne přirozeně uvnitř skořápky plodu, takže jeho získávání je snadné, etické a udržitelné. Kromě toho je silným antioxidantem, takže se dá přidávat do domácích marmelád či jogurtů a prodloužit tím jejich trvanlivost. Má trochu zvláštní svěží citrusovou a zároveň hutnou čokoládovou chuť, proto ho tak ráda sypu na smoothie. Obsahuje také velké množství kalcia, dokonce víc než mléko.

Granola

Posledních pár měsíců nedělám nic jiného, než že peču stále novou a novou granolu. Jedná se o zapékané müsli, z ovesných vloček, ořechů a dalších dobrot. Pokud ji chcete zařadit do svého jídelníčku, doporučuji připravit si domácí (recept pro inspiraci). Ty komerční jsou plné tuku, palmového tuku a dalších emulgátorů, barviv, dochucovadel a tělu víc škodí než prospívá. Navíc je fakt nekřesťansky drahá, doma za stejné peníze lze upéct mnohem lepší granolu v mnohem větším množství.

Granola

Chia semínka

Chia neboli šalvěj španělská je poslední dobou velmi populární, zejména u sportovců a běžců, protože dodává velké množství energie. Obsahuje velké množství vápníku, železa a hořčíku, ale také bílkoviny a omega kyseliny. Mezi superpotraviny se řadí i díky tomu, že se jedná o antioxidant, napomáhá regeneraci a pomáhá při stresu. Semínka jsou hydrofilní – velmi dobře vážou vodu, díky čemuž jsou dobře stravitelná a zásobují tělo vodou zevnitř.

Kokosové plátky

Můj aktuální objev jsou tyhle kokosové plátky od Alnatura. Jsou sušené pouze vzduchem, neupravované a nesířené, což je super. Nádherně voní, skvěle chutná a pokud máte kokos rádi, rozhodně doporučuji, oproti strouhanému kokosu, který se tu dá klasicky koupit je to úplně jiná liga. Obzvlášť dobroučký je opražený nasucho na pánvi. Dá se koupit např. v Bille.

Kokosové plátky

Konopná vláknina

Jedná se o nerozpustnou vlákninu, která do sebe tekutinu pouze vstřebá. Urychluje peristaltiku střev, čímž napomáhá k vyprazdňování především k čištění střeva od zbytků nestrávené potravy. Další výhodou je, že se jedná o doplněk stravy, který zasycuje, aniž by zvýšil energetický příjem (no prostě po tom nebudete mít do hodiny hlad jak vlk). Občas ji přisypu rovnou do mixéru (výsledkem je ďubkovatá smoothie bowl) a jindy jí pouze nasypu navrch (je to ten skoro černý proužek prášku). Vlákniny používáme doma víc typů, tahle je chuťově nevýrazná a dobře se konzumuje právě ve smoothie a příliš smoothie nezahušťuje.

Smoothie bowl s konopnou vlákninou

Lucuma a konopný protein

Další superpotravina, tentokrát v kombinaci s konopným proteinem. Lucuma, stejně jako Maca pochází z oblasti peruánských And a používá se jako přírodní dochucovadlo. Chutí se podobá sladkým bramborám a vanilce. Obsahuje také řadu minerálů a vitamínů, především ze skupiny B a betakaroten. V kombinaci s konopným proteinem může sloužit jako snídaně sama o sobě (za přidání vody) nebo případně jako doplněk smoothie či kaše. Nabízí ISWARI.

Lyofilizované ovoce (mrazem sušené)

Velmi jsem si oblíbila taky mrazem sušené ovoce. Jak už název napovídá, proces sušení neprobíhá klasicky, jak jsme zvyklí od brusinek, rozinek apod., kdy se v teple z ovoce odpaří voda (spolu s cukrem, vitamíny a minerály), a následně se ovoce síří a doslazuje (čímž není zas až tak úplně zdravé). V tomto případě se ovoce nejprve zamrazí hlubokým mražením při nízkém tlaku, takže voda se změní v páru a nezmrzne. Ovoce vypadá potom skoro stejně, jen je lehoučké jako pírko (proto je taky pekelně drahé). Zachová se původní struktura a chuť, stejně tak minerální látky a vitamíny. Ovoce se následně nedoslazuje, takže vás jeho chuť na první ochutnání možná trochu překvapí. Já si nejvíc oblíbila maliny, dají se koupit i v Albertu za 59 Kč v kelímku (který mi vydržel asi tři měsíce). Ovoce se dá i namlet na jemný prášek, který jsem využila např. při výrobě domácích lanýžů nebo na posypání tiramisu. Nedávno jsem také narazila na akci na Slevomatu, takže obstarat si ho není problém.

Maca peruánská

Další kouzelný prášek, další superpotravina. Pochází z kořene macy, která roste v náhorních plošinách And na území Peru a Bolívie. Jedná se o velmi nehostinné prostředí, kde toho moc neroste, což činí z macy adaptogen, neboli rostlinu schopnou snášet velmi stresující a náročné prostředí, jejíž blahodárnou vlastností je takto působit i na svého příjemce. Maca tak zlepšuje koncentraci, vytrvalost, ale i odolnost vůči infekci. Zajímavé na této plodině je i to, že má 10 % obsahu bílkovin. Kromě toho také řadu vitamínu a minerálů, jako fosfor, železo a tak dále. Maca je známá také jako peruánský ženšen – podporuje erekci a stimuluje sexuální funkce, ale daleko větší popularitu získala díky tomu, že působí jako přírodní anabolikum – pomáhá budovat svalovou hmotu a zrychluje regeneraci svalové hmoty a podporuje spalování tuků. Je také dobrou potravou pro mozek, protože podporuje paměť a koncentraci, díky čemuž si ji během zkouškového sypu pomalu i pod polštář. Její chuť je nasládlá. Používám tu, kterou dodává ISWARI.

Maca, mandle, goji, chia, ostružiny, včelí pyl

Psyllium

Jedná se opět o vlákninu, tentokrát z jitrocelu vejčitého (resp. z jeho semen). Dá se koupit např. v drogériích DM ve formě prášku. Tato vláknina se spolu s vodou promění v gelovou substanci, která se v těle nevstřebává, pomáhá na sebe navázat nestrávené jídlo a hladce projít střevem (pomáhá hlavně při potížích se zácpou, jedná se o přírodní laxativum). Pro mě je dost chuťově výrazná, proto nejsem schopná jej konzumovat rozmíchané ve vodě a i ve smoothie ho cítím. Fakt rychle nasává vodu, takže ve smoothie pozor na to, že během chvíle opravdu znatelně zhoustne. U smoothie bowl to není na škodu, u “nápoje” to může činit problémy s konzumací.

Včelí pyl

Další superpotravina na seznamu je včelí pyl. Konkrétně používám rouskový pyl – ten který se včelkám nachytá na nožičky (žluté balíčky, které je možné vidět na včelkách). Při příletu včel do úlu se zachytávají zrnka na česně, cca 10 % z donášky. Jedná o základní potravu, kterou včely donáší do úlu a nadále s ní pracují. Jednotlivá zrnka mají odlišnou barvu, což je podmíněno rostlinou, ze které pyl pochází. Je často označován za dokonalou potravinu, protože obsahuje vysoká množství vitamínů, minerálních látek, antioxidantů, esenciální mastné kyseliny a tak dál. Na organismus působí blahodárně, zejména proto, že snižuje nadváhu, reguluje metabolismus, působí antibakteriálně a podporuje imunitu. Také příznivě působí na cholesterol (odbourává jej, pokud je usazený v cévách). Je účinný při léčbě poruch krvetvorby, výrazně působí na tvorbu červených krvinek. Je prostě super. Dá se koupit na internetu, já si ho dovezla z Budapešti, kde ho prodávali na trzích snad u každého stánku s medem a zeleninou.

Kokos, rybíz, vláknina, maca, jahody, chia a pyl

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *