Truffles – domácí čokoládové lanýže

on

Jsou lahodné, elegantní, naprosto návykové a především strašně jednoduché, když se do nich pustíte doma sami. Čokoládové lanýže si jednoznačně oblíbíte, jsou vhodné i jako dárek pro někoho – určitě ho tím nemálo překvapíte a upřímně, co je lepšího než vlastnoručně vyrobený a navíc jedlý dárek?!

Počet porcí: cca 40 – 50 lanýžů Doba přípravy: 30 min příprava ganache, 1 hod výroba lanýžů

Ingredience na lanýže:

  • 200 g hořké čokolády (70% a výš)
  • 100 g másla
  • dvě lžičky třtinového cukru
  • 70 g smetany
  • špetka mořské soli
  • panák whiskey, bourbonu nebo likéru, ale není to bezpodmínečně nutná položka
  • ořechy, mandle, kakao, kokos,… cokoliv dalšího na obalení

  1. Přípravu je vhodné začít den předem. Stačí i pár hodin, ale lanýže se lépe vyrábějí, když si čokoládová ganache odpočine celou noc. Ve vodní lázni pomalu zahříváme smetanu s máslem a cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Mezi tím nalámeme čokoládu na malé kousky. Opravdu je potřeba použít vysokoprocentní čokoládu a není nutné obětovat ledvinu – moc dobrou mají např. v Albertu a 100 g stojí jen 22 korun. Až se směs rozpustí a zahřeje, nalijeme ji na čokoládu a stěrkou pomalu mícháme, až se čokoláda rozpustí. Potom do směsi vmícháme alkohol dle výběru a sůl (ta zvýrazní chuť čokolády). Ganache dáme vychladit, nejprve na lince a až potom do ledničky, prudkou změnou teploty by čokoláda mohla zšednout.
  2. Další den si nachystáme odkládací plochu – nejlépe se mi osvědčil obyčejný pečící papír. Pokud se kroutí do původního tvaru na roli, stačí ho zmačkat a zas narovnat, bude už poslušně držet. Další dobrý tip je nachystat si mističku s ledem, čokoláda rychle taje, takže se mi osvědčilo chladit si při modelování lanýžů ruce ledem.
  3. Pomocí lžičky nabíráme ganache a rychle formujeme kuličky, ze kterých budou lanýže. Není nutné pokoušet se o dokonalé kuličky, jednak vám to tající čokoláda neumožní, jednak jsou lanýže půvabné i s drobnými nepravidelnostmi. Lanýže odkládáme na odkládací plochu. Potom je zavřeme na chvíli do lednice, postačí 15 – 30 minut
  4. Zatímco lanýže odpočívají v lednici, připravíme si obalový materiál – jemně mleté ořechy, mandle, arašídy, holandské kakao… Já teď použila jemně mleté mandle, vlašské ořechy, kakao, pražený kokos a lyofilizované maliny. Dají se koupit na internetu, ale já ty svoje ulovila v Albertu (kelímek za 60 korun). Doporučuji jednotlivé suroviny na obalení nasypat na ubrousek a obalovat lanýže zatímco držíte ubrousek za rohy a lanýže převalujete v oříškách nebo kakau – zkrátka eliminovat čas, kdy na lanýž saháte rukou.
  5. Hotové lanýže vydrží týden až dva, ale garantuji, že se toho nedožijou. Až zkusíte vlastní domácí lanýže, už nikdy je nebudete kupovat. Je tu navíc nepřeberné množství kombinací a chutí, které čekají na vyzkoušení – chilli, levandule, matcha,… no a zbytek nechám na vaší fantazii.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *