Jsou lahodné, elegantní, naprosto návykové a především strašně jednoduché, když se do nich pustíte doma sami. Čokoládové lanýže si jednoznačně oblíbíte, jsou vhodné i jako dárek pro někoho – určitě ho tím nemálo překvapíte a upřímně, co je lepšího než vlastnoručně vyrobený a navíc jedlý dárek?!
Počet porcí: cca 40 – 50 lanýžů Doba přípravy: 30 min příprava ganache, 1 hod výroba lanýžů
Ingredience na lanýže:
- 200 g hořké čokolády (70% a výš)
- 100 g másla
- dvě lžičky třtinového cukru
- 70 g smetany
- špetka mořské soli
- panák whiskey, bourbonu nebo likéru, ale není to bezpodmínečně nutná položka
- ořechy, mandle, kakao, kokos,… cokoliv dalšího na obalení
- Přípravu je vhodné začít den předem. Stačí i pár hodin, ale lanýže se lépe vyrábějí, když si čokoládová ganache odpočine celou noc. Ve vodní lázni pomalu zahříváme smetanu s máslem a cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Mezi tím nalámeme čokoládu na malé kousky. Opravdu je potřeba použít vysokoprocentní čokoládu a není nutné obětovat ledvinu – moc dobrou mají např. v Albertu a 100 g stojí jen 22 korun. Až se směs rozpustí a zahřeje, nalijeme ji na čokoládu a stěrkou pomalu mícháme, až se čokoláda rozpustí. Potom do směsi vmícháme alkohol dle výběru a sůl (ta zvýrazní chuť čokolády). Ganache dáme vychladit, nejprve na lince a až potom do ledničky, prudkou změnou teploty by čokoláda mohla zšednout.
- Další den si nachystáme odkládací plochu – nejlépe se mi osvědčil obyčejný pečící papír. Pokud se kroutí do původního tvaru na roli, stačí ho zmačkat a zas narovnat, bude už poslušně držet. Další dobrý tip je nachystat si mističku s ledem, čokoláda rychle taje, takže se mi osvědčilo chladit si při modelování lanýžů ruce ledem.
- Pomocí lžičky nabíráme ganache a rychle formujeme kuličky, ze kterých budou lanýže. Není nutné pokoušet se o dokonalé kuličky, jednak vám to tající čokoláda neumožní, jednak jsou lanýže půvabné i s drobnými nepravidelnostmi. Lanýže odkládáme na odkládací plochu. Potom je zavřeme na chvíli do lednice, postačí 15 – 30 minut
- Zatímco lanýže odpočívají v lednici, připravíme si obalový materiál – jemně mleté ořechy, mandle, arašídy, holandské kakao… Já teď použila jemně mleté mandle, vlašské ořechy, kakao, pražený kokos a lyofilizované maliny. Dají se koupit na internetu, ale já ty svoje ulovila v Albertu (kelímek za 60 korun). Doporučuji jednotlivé suroviny na obalení nasypat na ubrousek a obalovat lanýže zatímco držíte ubrousek za rohy a lanýže převalujete v oříškách nebo kakau – zkrátka eliminovat čas, kdy na lanýž saháte rukou.
- Hotové lanýže vydrží týden až dva, ale garantuji, že se toho nedožijou. Až zkusíte vlastní domácí lanýže, už nikdy je nebudete kupovat. Je tu navíc nepřeberné množství kombinací a chutí, které čekají na vyzkoušení – chilli, levandule, matcha,… no a zbytek nechám na vaší fantazii.