Jedni je milují a druzí nenávidí. Mám pocit, že neexistuje nic mezi tím. Ono je trochu zvláštní, jako hlavní chod servírovat sladké jídlo obecně, ale buchtičky s krémem jsou mezi těmi sladkými jídly zaručeně nejpodivnější. A taky zatraceně boží!
Doba přípravy: 20 minut těsto + 1,5 hodiny kynutí, 30 minut pečení, 30 minut příprava krému + 30 minut vaření

Na úvod tedy poznamenám, že jsem ani recept na buchtičky psát nechtěla. Ale včera jsem je vařila pro svou kamarádku a tím, že jsme to řešily na Instagramu, sešlo se mi více žádostí o recept. Tak jsem jej aspoň obohatila o svoje postřehy k bezlaktózové variantě, ale recept se dá samozřejmě praktikovat i s laktózou.
Ingredience na těsto
- 100 g polohrubé mouky
- 300 g hladké mouky
- 1/2 kostky droždí
- 170 ml (bezlaktózového) mléka
- 60 g cukru
- 1 vajíčko
- 55 g másla
- špatka soli
- máslo a rum na potření
V míse smícháme mouky a cukr. Do ohřátého, nikoliv horkého, mléka nadrobíme droždí a přidáme cca lžíci mouky s cukrem, promícháme a necháme vzejít kvásek.
K mouce s cukrem přidáme vejce, rozpuštěné máslo a špetku soli. Když vzejde kvásek (zvýší objem cca na dvojnásobek), vlijeme do mísy a vypracujeme těsto. To by mělo lepit, ale nemělo by ulpívat na prstech. Těsto necháme v teple cca hodinu kynout.


Vykynuté těsto buď (jednodušší varianta) rozdělíme na 8-12 dílků, ze kterých vyválíme prameny na délku pekáčku, umístíme je v pekáčku vedle sebe a potom kolmo nakrájíme na jednotlivé buchtičky, nebo vyválíme na placku, rozkrájíme na čtverečky o hraně cca 3 cm a plníme povidly či mákem (případně obojím).
Ať už zvítězí jakákoliv varianta, nechte buchtičky dalších 30 minut kynout. Poté je potřeme máslem a dáme na cca 25 minut péct na 180 °C. Po upečení buchtičky znovu přetřeme máslem, tentokrát smíchaným se lžící rumu.



Ingredience na krém
- 600 ml (bezlaktózového) mléka
- 6 žloutků
- 90 g cukru (v případě bezlaktózového mléka klidně méně – je sladší než normální mléko, pokud používáte rostlinné, tak ještě méně – ta komerční jsou velmi doslazovaná)
- vanilkový lusk
- 35 g kukuřičného škrobu
- rum
- máslo
V hrnci zahřejeme mléko. Mezitím si do misky dáme cukr, semínka z vanilkového lusku, škrob a vaječné žloutky a promícháme je metličkou. Potom vlijeme zahřáté mléko a důkladně prošleháme metličkou. Směs poté vrátíme do hrnce a na mírném plameni za neustálého míchání vaříme do zhoustnutí. V bezlaktózové variantě klidně přidejte víc škrobu, krém je řidší než za použití klasického mléka.


Poté krém přecedíme přes sítko, aby v krému nebyly žádné hrudky. Na samý konec přidáme rum a kousek másla a opět důkladně promícháme.
Podáváme společně (případně dojídáme druhý den studené u psaní článku).


Dobrou chuť.