Bezlaktózové buchtičky s krémem

Jedni je milují a druzí nenávidí. Mám pocit, že neexistuje nic mezi tím. Ono je trochu zvláštní, jako hlavní chod servírovat sladké jídlo obecně, ale buchtičky s krémem jsou mezi těmi sladkými jídly zaručeně nejpodivnější. A taky zatraceně boží!

Doba přípravy: 20 minut těsto + 1,5 hodiny kynutí, 30 minut pečení, 30 minut příprava krému + 30 minut vaření

Na úvod tedy poznamenám, že jsem ani recept na buchtičky psát nechtěla. Ale včera jsem je vařila pro svou kamarádku a tím, že jsme to řešily na Instagramu, sešlo se mi více žádostí o recept. Tak jsem jej aspoň obohatila o svoje postřehy k bezlaktózové variantě, ale recept se dá samozřejmě praktikovat i s laktózou.

Ingredience na těsto

  • 100 g polohrubé mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 170 ml (bezlaktózového) mléka
  • 60 g cukru
  • 1 vajíčko
  • 55 g másla
  • špatka soli
  • máslo a rum na potření

V míse smícháme mouky a cukr. Do ohřátého, nikoliv horkého, mléka nadrobíme droždí a přidáme cca lžíci mouky s cukrem, promícháme a necháme vzejít kvásek.

K mouce s cukrem přidáme vejce, rozpuštěné máslo a špetku soli. Když vzejde kvásek (zvýší objem cca na dvojnásobek), vlijeme do mísy a vypracujeme těsto. To by mělo lepit, ale nemělo by ulpívat na prstech. Těsto necháme v teple cca hodinu kynout.

Vykynuté těsto buď (jednodušší varianta) rozdělíme na 8-12 dílků, ze kterých vyválíme prameny na délku pekáčku, umístíme je v pekáčku vedle sebe a potom kolmo nakrájíme na jednotlivé buchtičky, nebo vyválíme na placku, rozkrájíme na čtverečky o hraně cca 3 cm a plníme povidly či mákem (případně obojím).

Ať už zvítězí jakákoliv varianta, nechte buchtičky dalších 30 minut kynout. Poté je potřeme máslem a dáme na cca 25 minut péct na 180 °C. Po upečení buchtičky znovu přetřeme máslem, tentokrát smíchaným se lžící rumu.

Ingredience na krém

  • 600 ml (bezlaktózového) mléka
  • 6 žloutků
  • 90 g cukru (v případě bezlaktózového mléka klidně méně – je sladší než normální mléko, pokud používáte rostlinné, tak ještě méně – ta komerční jsou velmi doslazovaná)
  • vanilkový lusk
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • rum
  • máslo

V hrnci zahřejeme mléko. Mezitím si do misky dáme cukr, semínka z vanilkového lusku, škrob a vaječné žloutky a promícháme je metličkou. Potom vlijeme zahřáté mléko a důkladně prošleháme metličkou. Směs poté vrátíme do hrnce a na mírném plameni za neustálého míchání vaříme do zhoustnutí. V bezlaktózové variantě klidně přidejte víc škrobu, krém je řidší než za použití klasického mléka.

Poté krém přecedíme přes sítko, aby v krému nebyly žádné hrudky. Na samý konec přidáme rum a kousek másla a opět důkladně promícháme.

Podáváme společně (případně dojídáme druhý den studené u psaní článku).

Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *