Domácí bún bò Nam Bộ jako ze Sapy

Milujeme asijská jídla. A momentálně je naší největší vášní právě bún bò Nam Bộ, které je prý salát, ale nasytí víc než guláš se šesti. Tváří se velmi exoticky, ale jeho příprava je velmi snadná. Pokud mi nevěříte, račte pokračovat ve čtení. 

Počet porcí: 2, Doba přípravy: 1 hod. + 30 minut den předem

Bún bò Nam Bộ obsahuje základní ingredience už v názvu – bún jsou rýžové nudle a bò je hovězí maso. A příprava hodně připomíná naši další oblíbenou asijskou pochoutku, o které už jsem jednou psala 🙂 Co si tedy před vařením nachystat?

Ingredience:

  • 300 g hovězího masa (kýta)
  • rýžové nudle bún (200 g)
  • okurka
  • mrkev
  • naklíčené mungo
  • sójová omáčka
  • rybí omáčka
  • chilli paprička
  • nesolené arašídy
  • 8 stroužků česneku
  • fritovaná cibule
  • balzamikový nebo rýžový ocet
  • zeleninový vývar
  • třtinový cukr, sůl, pepř
  • ledový salát
  • bylinky – perila, koriandr, citrónová tráva, jarní cibulka

Dřív než se pustíme do vaření, dovolte mi pár slov k potřebným surovinám, jejich dostupnosti a celkově k přípravě. Nudle bún se dají koupit v Albertu, stojí kolem 60 korun, ale doporučuji projít si pár bister či večerek v okolí, protože já kupříkladu objevila dvojnásobné balení za polovinu ceny v asijském bistru kousek od domu (pro Olomoučáky – bistro v Pavelčákově). Pokud máte na dosah Sapu, jděte rovnou tam. Pokud budete poprvé kupovat sójovou omáčku, dejte přednost takové, která bude mít sóju na prvním místě ve složení (divili byste se, ale dá se koupit i taková, co má na prvním místě švestková povidla).

Mungo se dá koupit už naklíčené, ale doporučuji koupit si fazolky a klíčit doma. Před vařením doporučuji dva až tři dny předem začít s klíčením. Prodávají se i speciální klíčící misky, já používám dva kelímky od jogurtu, vnitřní s děravým dnem, aby mohla voda odtékat. Fazolky je třeba několikrát denně propláchnout vlažnou vodou a nechat ve tmě a teple klíčit. Čím méně mají prostoru, tím silnější klíček dostanete. Nutné je zachovávat tmu, jinak začnou vyrážet i lístky, které jsou chuťově nic moc 🙂

Nutností k úspěchu jsou opravdu dobře nabroušené nože. Věřte mi, s tupým nožem se budete trápit vždycky, ale tady obzvláště.

Den před vařením bún bò Nam Bộ je dobré nachystat maso. Nebo aspoň 2 hodiny předem. Maso krájíme na tenké plátky, čím tenčí, tím lépe. Dva stroužky česneku nasekáme na velmi drobno a dáme k masu. Osolíme, opepříme, přidáme sójovou omáčku, trochu oleje a maso dáme odpočívat do ledničky.

Dvorní ochutnávač hovězího
    1. Před samotným vařením vytáhneme nudle a namočíme je do vlažné vody, cca na 30 minut. Údaje se můžou lišit podle typu nudlí, ale půlhodinou ve vodě nic nezkazíte.
    1. Roztopíme pánev a opražíme arašídy. Rovnou z pánve je přesypeme do hmoždíře, necháme trochu zchladnout a potom rozdrtíme.
    1. Pánev vrátíme na sporák a začneme smažit maso. Důležité je mít pánev opravdu rozpálenou, nejlepší kámoš je litina. Čím prudčeji se maso povede opéct, tím lépe. Opečené plátky masa odkládáme vedle na talířek.
    1. Mezitím (pokud vaříte dva, když sami, tak před tím) krájíme zeleninu. Oloupanou mrkev a okurku krájíme na malé tenké hranolky. Nasekáme bylinky a chilli.
    1. Když je maso opečené, nevypínáme pánev, pouze zmírníme plamen a na výpeku z masa zkaramelizujeme třtinový cukr se zbylým česnekem nasekaným na jemno. Přidáme 2 lžíce sójovky nebo rybí omáčky, 3 lžíce octa a osm až deset ledových kostek zmraženého zeleninového vývaru nebo stejný počet lžic vody. Nálev necháme projít varem a poté vypneme a nasypeme do něj 1/2 chilli.
  1. Dáme vařit nudle do vroucí vody. Vaří se asi 3 minuty. Poté slijeme a jdeme kompletovat bún bò Nam Bộ do misek či na talíř.
Není nutné brát instrukce doslovně 🙂

Koncentrovaný silný zeleninový vývar ze slupek v ledových kostkách.

A teď už jdeme servírovat. Nejprve umístíme na dno misky natrhaný ledový salát. Na něj potom rýžové nudle a zalijeme připraveným nálevem. Na nudle narovnáme zeleninu a mungo a zasypeme drcenými arašídy. Poté přidáme maso a ozdobíme fritovanou cibulí, bylinkami a chilli papričkou. Pro plechové tlamy doporučuji na dochucení ještě Srirachu 🙂

Jak říkám, není to vůbec těžké. Jen je to opravdu velmi návykové. Dejte vědět, jak vám chutnalo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *