Pomerančová marmeláda

Protože se máme za týden stěhovat, tak mě samozřejmě nenapadlo nic lepšího, než se dneska pustit do výroby domácí pomerančové marmelády. Na vánočku je totiž pomerančová marmeláda nejlepší. Jasně, že vánočku budu péct taky. Vždyť mě znáte. Ale podělím se o recept, ať můžete vařit taky.

Doba přípravy: 1 hodina krájení, 3-4 hodiny vaření

Než se pustíme do vaření, tak vás opět obohatím o zásadní informace. Slovo marmeláda pochází z portugalštiny ze slova marmelo, což znamená kdoule. V Portugalsku a Španělsku tak slovo marmeláda označovalo zavařeninu právě z kdoulí.

V současnosti se však slovo marmeláda používá podle jeho anglického významu, kdy označuje výhradně marmeládu, která je minimálně z pětiny tvořena citrusy. Moje pomerančová marmeláda tuto podmínku splňuje na 100 %!

Ingredience (na cca 3-4 sklenice)

  • 6 pomerančů
  • 1 litr vody
  • 1/2 kg třtinového cukru
  • 1/2 kg cukru krystal
  • koření podle chuti
  • opravdu dobře nabroušený nůž (nekcám, dost vám to usnadní práci)
  • 1 chlazený talířek (vysvětlím později)

Než se pustíte do výroby, musíte se rozhodnout, jak by měla vaše pomerančová marmeláda vypadat. Některé recepty pracují pouze s pomerančovou šťávou, kdy je výsledkem čirá marmeláda bez kousků. Další recepty pracují také s přidanou kůrou a dužninou. Záleží tedy na vašich preferencích. Já miluju, když v marmeládě najdu i kousky ovoce a kůra je vyloženě nutnost, takže pokud o ně ve své marmeládě nestojíte, stačí je vynechat.

Nejprve pořádně umyjeme pomeranče. I když jsou v BIO kvalitě, je nutné opravdu důkladně umýt kůru, část z ní půjde do hrnce taky, pokud ji stejně jako já milujete. Omyté pomeranče oloupeme a dáme si stranou kůru alespoň ze dvou pomerančů. Pokud chcete, aby vaše pomerančová marmeláda byla čirá a bez kousků, stačí pouze vymačkat opravdu důkladně šťávu a přecedit.

Oloupané pomeranče je nyní nutné zbavit bílé slupky, která pokrývá jednotlivé dílky pomeranče. Já to dělám tak, že nejdřív opatrně odkrájím slupku z celého pomeranče (proto ten ostrý nůž). Potom opatrně vykrajuji jednotlivé měsíčky pomeranče podel vnitřních slupek. Cílem je získat maximum dužniny, minimum slupky, protože ta je extrémě hořká a zachovat si všechny prsty.

Takto okrájíme.
Postupně vykrajujeme jednotlivé dílky pomeranče.

Odkrájené slupky nevyhazujte – ještě stále jsou plné šťávy. Po vykrájení všech pomerančů ještě slupky důkladně vymačkáme přes sítko nebo čistou utěrku do mísy s vykrájenými pomeranči. Během krájení také pravidelně odlévám šťávu z prkýnka. Dobré je vzít si na to např. porcelánový talířek, který zachytí většinu šťávy.

Pokrájené pomeranče zalijeme litrem vody a necháme stát. Mezitím si nakrájíme pomerančovou kůru (ten, kdo ji nemá rád si teď hodí nohy hore a nechá pomeranče s vodou cca hodinku odstát). I tady je potřeba odkrájet co nejvíc bílé části slupky a získat tak pouze oranžovou část kůry. I tady je vhodné mít dobře nabroušený nůž a dávat pozor na prsty. Takto očištěnou kůru následně nakrájíme na tenké proužky.

Pomeranče s vodou přesuneme do hrnce a pomalu přivádíme k varu. Můžete podle chuti přidat i koření – já použila jeden badyán, lžičku mletého kardamomu a jednu celou skořici. Dáme talířek do ledničky. Po první půlhodině přidávám pokrájenou kůru. Vaříme cca hodinu až dvě a až poté přidáme cukr (já přidávám cukr už po hodině).

Cukr se přidává později, aby příliš nekaramelizoval a marmeláda příliš nezhnědla, ale to já nevidím jako žádný problém – naopak je to víc než žádoucí! I proto používám směs třtinového a klasického cukru (částečně kvůli barvě, částečně kvůli chuti). Klidně můžete použít jenom klasický bílý cukr, výsledná marmeláda bude mít světlejší barvu.

Pomerančová marmeláda vařená s klasickým bílým cukrem.
Pomerančová marmeláda s třtinovým cukrem.

Během vaření občas promícháme. Objem se odpařováním vody lehce zredukuje. Že je hotovo, poznáte tak, že si vytáhnete z ledničky chlazený talířek a kápnete na něj lžíci marmelády. Pokud začne ihned rosolovatět, máte uvařeno. Pokud ne, je nutné ještě chvíli vařit. Hotovou marmeládu přelijeme do čistých sklenic (dávám je na necelou minutu do mikrovlnky – mám jistotu, že jsou suché a čisté). Následně už jen nezbývá doufat, že pomerančová marmeláda vydží do doby, než upečete vánočku. Marmeláda je skvělá také na lívance, french toast nebo do jogurtu. Dejte vědět, jak se vám povedla.

2 Comments Add yours

  1. Lenka Masáková napsal:

    Fantastický recept, skvělá vychytávka s vychlazeným talířkem, zejména na léto. Jen bych ještě uvítala osobní zkušenost, jak dlouho potřebuje tato marmeláda čas k proležení 🙂 Děkuji za tak krásné recepty.

    1. tygrik napsal:

      Leni, z víkendové várky už jsem jednu sklenici načala a je skvělá. U nás se zrovna tahle pomerančová dlouho nedožije, konzumujeme ihned 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *