Můj muž má dneska svátek. A miluje mrkev. Dokonce tak moc, že máme doma i plyšovou mrkev. Takže když jsem se ho ptala, jaký dort by mu udělal tentokrát radost, tak mě jeho volba ani moc nepřekvapila. Mrkvový dort je nyní už stálice mnoha kaváren, ale připravit si ho doma není vůbec složité, podle mě patří k těm úplně nejjednodušším. Tak si ho také zkuste doma upéct.
Doba přípravy: do hodiny Doba pečení: 1 hodina + 1 den na rozležení
Historii má mrkvový dort nečekaně dlouhou. Ve středověku se pekly koláče s mrkví velmi často a ještě před tím se mrkev přidávala do kaší, protože její přirozená nasládlá chuť nahrazovala v té době vzácný a drahý cukr. Mrkvový dort se uchytil také na dvoře Ludvíka XVI. a z Francie se rozšířil také do Velké Británie, kde se uchytil jako stálice. Jeho popularitu znovu oprášil válečný začátek 20. století – Británie jako ostrovní stát se v té době potýkala s nedostatkem potravin, protože jejich doprava byla vinou války značně komplikovaná. V té době bylo možné suroviny získávat “na příděl”, nicméně mrkev mezi exkluzivní suroviny právě nepatřila…
Mrkvový dort má několik důležitých komponent, které není radno podcenit. Samozřejmě, je to mrkev, ale v další řadě je to olej a jemný krém. Olej pomáhá udržet korpus vláčný a pomocí lehkého krému vynikne chuť celého dortu.
Ingredience na korpus
- 280 – 300 g polohrubé nebo celozrnné mouky (záleží na tom, kolik šťávy pustí mrkev a nakolik mouka saje vlhkost)
- 300 g sekaných vlašských nebo pekanových ořechů
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžičky jemně mleté skořice
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 460 – 480 g jemně strouhané mrkve
- 4 celá vejce
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce datlového sirupu
- 4 lžíce kokosového nebo jiného rostlinného oleje s neutrální chutí
- Začneme tím, že si vyložíme dortovou formu pečícím papírem. Já pekla ve formě s průměrem 18 cm a dort byl dost vysoký na dva řezy. Můžete péct do větší formy, ale potom asi prokrojíte jenom jednou. Pokud máte strach, že je forma moc nízká, tak vyrobte vyšší ohrádku z pečícího papíru. Formu můžete i vymazat, ale vyložení papírem se mi odvědčilo u dortů víc. Rozhodně to jsou menší nervy při otevírání formy.
- Mrkev nastrouhejte najemno. Do další mísy smíchejte všechny suché přísady – mouku, cukr, skořici, sodu, pečící prášek, sůl a promíchejte. Do další, největší mísy, vyklepněte vejce, prošlehejte spolu s oběma sirupy a nakonec zašlehejte i olej.
- Začnete do mokré směsi vmíchávat stěrkou nebou vařečkou suché přísady na střídačku s mrkví. Nakonec do těsta zamíchejte i nasekané nebo nahrubo namleté ořechy.
- Těsto nalijte do formy a dejte péct ve středu trouby na 155 °C při horkovzduchu nebo na 170 °C bez něj. Dort se peče cca hodinu, jestli je hotový zkontrolujte zapíchnutím špejle – pokud bude suchá, tak je dort propečený.
- Korpus nechte zchladnout, vyndejte opatrně z formy a nechte dál chladnout. Potom jej prokrojte na dva nebo tři díly.
Ingredience na krém
Jak jsem už psala výš, tak kouzlo mrkvového dortu je právě v jednoduchosti. Proto k němu mám úplně nejradši jemný, jednoduchý krém z krémového sýra. Tentokrát jsem zkusila bezlaktózovou variantu, která je taky super.
- 750 g bezlaktózového tvarohu (použila jsem Nature’s Promise, který prodává Albert)
- 2 lžíce přepuštěného zchladlého másla
- 1 lžička vanilkového cukru
- 1 lžíce javorového sirupu
- šťáva z jednoho citronu
Zatímco se peče dort, smíchejte tvaroh nebo krémový sýr typu Philadelphie nebo mascarpone s přepuštěným máslem, cukrem, sirupem a citrónovou šťávou a vyšlehejte do hladkého jemného krému. Ten dejte do lednice a nechte odpočívat.
Až je korpus zcela zchladlý, rozdělte krém na třetiny (poloviny – podle počtu dílů) a rovnoměrně naneste krém na jednotlivé díly korpusu. Já používám střední část korpusu jako základnu, na to dávám horní část korpusu obrácenou řezem vzhůru a úplně navrch přijde spodní část korpusu, tentokrát řezem dolu – takto je dort nejvíc stabilní a rovnoměrný.
Dejte vědět, jak se vám mrkvový dort vyvedl!