Grilovaná pizza

Pizza je senzační jídlo. Domácí pizza je boží. A nejlepší pizza na světě je tahle z grilu, protože je jednoduchá, rychlá, skvělá, voňavá a naprosto vhodná jako občerstvení pro víc lidí. A navíc se z její přípravy nechá udělat součást večírkového programu, takže neodsuzuje kuchaře k osamocenému pobytu v kuchyni.

Počet porcí: 3-4 Doba přípravy: 20 min. + 90 min. kynutí + 60 min. grilování

Ingredience

  • ½ balíčku sušeného droždí
  • 2 lžíce jogurtu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka soli
  • 3 lžíce vlažné vody
  • lžička cukru
  • mouka

  1. Ve vlažné vodě rozmíchejte droždí, cukr a lžičku mouky. Je možné použít i klasické droždí, ale s tím instantním se pracuje v tomhle případě trochu lépe. Nechte 10-15 minut odstát, aby vzešel kvásek (objeví se bubliny). Mezitím dejte do misky jogurt, sůl a olej. Potom přilejte kvásek a začněte přimíchávat mouku. Je životně důležité těsto pořádně propracovat, ručně to trvá cca 10 minut, než vznikne hladké pružné a jen trochu lepivé pizza těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte v teple odpočívat (obvykle misku propašuju k některému spícímu kocourovi) a pořádně vykynout. Trvá to cca hodinu a půl, ale nechá se to vzít trochu zkratkou, když překryjete misku vlhkou utěrkou.
  2. Zatímco se těsto činí, nachystejte si oblohu na pizzu. Možnostem se meze nekladou, u nás nejvíc frčí šunka, chorizo, houby, papriky, olivy, kukuřice, cibule, rajčata čerstvá i sušená a mozzarella. Neméně důležité jsou pro mě bylinky, ať už čerstvá bazalka, tymián nebo oregano, nebo sušené divoké bylinky dovezené z řecké divočiny, jako horské oregano nebo divoký rozmarýn.
  3. Rozpalte gril na střední výkon a hurá za těstem. Vykynuté těsto rozdělte na 4-5 dílů – záleží na velikosti grilu a vyválejte na oválnou pizza placku. Tu potřete olivovým olejem a dejte opéct do grilu, aby byla nazlátlá z obou stran. A potom už nezbývá než placku ozdobit dle chuti, nechat zapéct a podávat. Ideálně s vínem a dobrou náladou.

Tenhle recept je super i v tom, že obloha se dá upravit i pro vegetariány a vegany. Jen s bezlepkářema moc nepořídíme 🙂

2 Comments Add yours

  1. Daniel napsal:

    Pěkný recept, ale vegani pozor na ten jogurt (dá se koupit i rostlinný)! 😉

    1. tygrik napsal:

      Díky za připomínku (já tam občas ten jogurt nedám vůbec, ale pst!) 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *