Chléb s lososem a holandskou omáčkou

Mám tu jednu inspiraci na nenáročnou, ale přesto luxusně vypadající večeři, i když je to vlastně variace na téma “chleba s něčím”. Ale když si pro jednou koupíte kvalitní chléb, Rama se nahradí holandskou omáčkou a místo uheráku vezmete lososa, můžete si to fotit i na Instagramy 😉

Nejnáročnější na tom je ta holandská omáčka, ale s tou se to má tak, že ji jednou pokazíte a pak už se vám vždycky povede. Je potřeba být rychlý a zároveň trpělivý a dodržet základní postup. A říkat si, že Julia Child ji dělala v mixéru.

Holandská omáčka

  • bílé víno
  • vinný ocet
  • 2 žloutky
  • 1 šalotka
  • snítka estragonu
  • snítka petržele
  • bobkový list
  • pár kuliček pepře
  • 120 g másla
  • sůl
  • citronová šťáva

A teď jak na to:

  1. Nakrájíme šalotku na drobno a dáme ji vařit v rendlíčku s přibližně 1 dcl vína a lžící octa. Přidáme také snítku estragonu, petržel, bobkový list nebo dva a několik kuliček pepře. Směs vaříme, dokud se nezredukuje alespoň na ½ nebo ještě lépe na 1/3. Potom zbylou tekutinu přelijeme přes sítko do mísy, kterou můžeme (a tak tedy učiníme) vložit do vodní lázně.
  2. Zatímco se víno redukuje, rozputstíme si máslo. Do vodní lázně umístíme misku s redukcí a přidáme dva žloutky. Celou směs pomalu šleháme metličkou, zatímco se postupně zahřívá a šleháme tak dlouho, až žloutky začnou houstnout. Trvá to, ale pak je to celkem rychlost, tak buďte bdělí a ve střehu! Jakmile žloutky začnou houstnout, je nutné misku vyndat z vodní lázně a přidat lžíci vývaru nebo vody. Pořád šleháme! A za stálého šlehání postupně tenkým pramínkem vlijeme máslo do žloutků. Je nutné pořád šlehat, jenom tak zůstane omáčka hezky nadýchaná a jemná. Nakonec dochutíme v případě potřeby solí a citrónovou šťávou (ale není to vždy nutné).

Dál budeme potřebovat:

  • 2 krajíce chleba – já měla chléb 33 z Esky, určitě to funguje i s Šumavou z Kauflandu, ale doporučuji si pro jednou připlatit za kvalitní chleba. Nemusí být nutně z Esky, všude jsou pekařství nebo farma trhy, kde se dá koupit dobrý kváskový chléb a nestojí ani o tolik víc peněz. Vyplatí se to, fakt, věřte mi
  • hořčice – doporučuji karamelovou, která je velmi jemná
  • rukola
  • kopr
  • 100 g uzeného lososa

Během přípravy holandské omáčky ukrojíme dva krajíce chleba. Ten opečeme – já jsem chléb na chvíli šoupla na mřížku v troubě a na horkovzduch opekla, aby i střídka byla hezky křupavá.

Opečený chléb lehce potřeme hořčicí a navrstvíme rukolu. Na rukolu rozložíme plátky uzeného lososa a následně celý chléb přelijeme holandskou omáčkou.

Na ozdobu a dochucení použíjeme čerstvý kopr.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *