Bezlepkový dort s malinami

Baví mě zkoušet „klasické“ recepty z pozměněných surovin, aby byly stravitelné i pro lidi, kteří ať už zdravotně, nebo dobrovolně, nejí určitou skupinu potravin (taková veganská Pavlova, kolem které nejelo vejce ani na koloběžce, je teprv ultimátní černá magie!). Dneska udělám snad radost celiakům, ale doporučuji tenhle bezlepkový dort z celého srdce všem, protože to byl pro mě za poslední dobu rozhodně nejlepší a nejvoňavější dort, který jsem jedla (tedy kromě toho cheesecaku z minula, který pro mě představuje zlomení cheesecakové kletby nad mou kuchyní). A navíc je i vcelku rychlý na přípravu.

Počet porcí: 8 dílků Doba přípravy: 30 min. + 20 min. pečení + 15 min. zdobení

Kouzlo tohohle receptu spočívá pro mě i v tom, že se člověk nemusí zásobit bezlepkovou moukou, kterou by potom nemusel jinak využít a která je přeci jen v jiné cenové relaci. Základním stavebním kamenem pro tenhle bezlepkový dort je totiž obyčejný pudink a vejce.

Ingredience

  • 3 pytlíčky čokoládového pudinku
  • 3 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce cukru
  • ½ prášku do pečiva
  • vanilkový lusk nebo vanilková esence
  • 2 panáky rumu (jeden do těsta a druhej na povzbuzení)
  • maliny
  • malinový džem
  • zakysaná smetana
  • tvaroh

Poznámka k ingrediencím: z uvedeného množství vzejde ve větší dortové formě spíš nízký korpus, který není příliš vhodný k prokrojení na dvě poloviny. Určitě je možné množství těsta zvýšit, dodržujte poměr na 1 pytlík pudinku na jedno vejce a také přidávejte úměrně olej, aby u konzumentů nedošlo k náhlé smrti udušením.

  1. Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do podoby sněhové závěje, která tvoří pevné špičky. Žloutky vyšlehejte s cukrem a přilejte rum a olej. Potom postupně zašlehejte jednotlivé pudinky, a nakonec i prášek do pečiva a vanilku.
  2. Do misky s těstem pomocí stěrky přemístěte bílky a opatrně je vmíchejte nebo spíš něžně zabalte do těsta. Postupujte opravdu zlehka, abyste si z těsta nevyhnali všechen vzduch.
  3. Pečte ve formě vyložené pečícím papírem na 180 °C cca 20 minut (až se dort rozvoní všude kolem, otestujte ho špejlí, pokud ji vytáhnete suchou a čistou, můžete vyndat i formu s dortem).
  4. Mezitím si vyšlehejte zakysanou smetanu s tvarohem (lze dle chuti dosladit, já jsem přidala trochu agáve sirupu). Potom do krému pouze pomocí stěrky zamíchejte maliny.
  5. Vychladlý korpus potřete malinovým džemem a navrch krémem s malinami. Vršek dortu je možné dozdobit kakaem, hoblinkami čokolády nebo ovocem.

Dort určitě snese další varianty, jen snad do experimentů s jahodovým pudinkem bych se asi úplně nepouštěla. Dort bude rovněž úžasný s dalšími marmeládami a ovocem.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *