Crumble se švestkami a kardamomem

Je tu podzim. Moje nejoblíbenější období roku. A nepokoušejte se mě přesvědčovat, že je ještě léto. Jen se pořádně nadechněte, v chladném ranním vzduchu ucítíte padající listí, dozrávající dýně, víno a skořici. Jsem podzimní stvoření, narodila jsem se v září a celý život tohle roční období miluju a vyhlížím už od jara. A nade vše zbožňuju všechno, co dozrává až na konci léta – švestky, hrušky, jablka, dýně, víno,… Takže se připravte, čeká vás nálož receptů provoněných skořicí, vanilkou, kardamomem a spoustou dalších. První z nich je tenhle voňavý sladkokyselý crumble!

Počet porcí: 8 Doba přípravy: 20 min. + 40 min. pečení

Crumble je úžasně rychlý, jednoduchý a zároveň efektní dezert. Dá se obměnit tolikrát, že jen tak neomrzí. A je taky nebezpečně návykový! Nezaměňujte jej s drobenkovým koláčem – ten má, jak už slovo „koláč“ napovídá, základnu z těsta (kynutého, lineckého nebo jakéhokoliv jiného). Crumble je zapékací miska plná božského ovoce pokrytá krustičkou z drobenky.

Ingredience

  • 500-700 g švestek
  • 300 g mouky (já jsem použila 250 g polohrubé mouky a k tomu 50 g mletých ovesných vloček)
  • 150 g třtinového cukru
  • 170 g másla
  • cukr na doslazení ovoce
  • skořice
  • 2-3 tobolky kardamomu

  1. Nejprve se vrhneme na ovoce. Švestky omyjeme, zbavíme pecek a pokrájíme na kostičky a pokryjeme jimi dno zapékací mísy. Tu není potřeba nijak vymazávat, ovoce pustí šťávu, takže se nepřipeče.
  2. Švestky podle chuti zasypeme cukrem. Já nejsem fanda příliš sladkých dezertů, takže jsem použila cca 2 lžičky třtinového cukru, aby v ovocné části crumblu zůstala kyselost, která se dobře doplňuje se sladkou, zkaramelizovanou krustičkou z drobenky.
  3. Z tobolek kardamomu vyloupeme semínka, která trochu podrtíme v hmoždíři, aby se uvolnila vůně. Kardamom nasypeme na švestky a navrch rovnoměrně přidáme 2-3 lžičky skořice (za mě čím víc, tím líp!)
  4. V misce smícháme mouku s pomletými vločkami a cukrem a přidáme na kostičky nakrájené máslo. Poté prsty promícháváme až se máslo obalí moukou a cukrem a vzniknou drobné žmolky – no prostě drobenka. Tu rovnoměrně rozprostřeme po ovoci. Drobenku nepřitlačujte prsty, nechte ji hezky „fluffy“
  5. Crumble se peče v předehřáté troubě na 170 °C cca 40 minut. Je potřeba dohlédnout na to, aby se nepřipálil! Požadovaným výsledkem je nazlátlý krasavec.

Crumble konzumujte dřív, než vychladne, tak totiž chutná nejlíp. Naprosto dokonalý je se sklenicí mléka. Dobře chutná i za studena, ale je zcela v pořádku, když se toho nedočká.

Jak jsem psala na začátku, tenhle recept snese mnoho obměn, báječný bude i crumble s hruškami nebo jablečný. Stejně tak lze měnit mouku použitou na drobenku – přidejte víc vloček, použijte špaldovou nebo bezlepkovou nebo část mouky nahradit kokosem nebo ořechy. Pecka, že?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *