Tiramisu

Když se zmíní italské dezerty, je tiramisu asi to první slovo, které každého napadne. Tento tradiční zákusek ale není tak tradiční, jak by se mohlo zdát. Jeho vznik se datuje pouze do sedmdesátých let minulého století, což dělá z tiramisu vlastně úplné nemluvně na poli tradiční kuchyně.

Počet porcí: 6 Doba přípravy: 40 min. + několik hodin chlazení

Samotné slovo tiramisu skrývá krásné poselství – skládá se z italských slovíček tirami sù, které doslova znamenají „rozvesel mě“ nebo „povzbuď mě“. Povzbuzení v tomto receptu dozajista obstará silné espresso a co se týče rozveselení – znáte někoho, komu dezert neudělá radost?!

Recept neobsahuje žádné záludnosti, složitosti ani mnoho ingrediencí. Přesto z něj kreativní česká nátura zvládla udělat chudého postiženého bratránka slavné předlohy. Pojďme teď zapomenout na instantní kafe, dětské piškoty a pomazánkové máslo a pusťme do přípravy opravdového italského tiramisu.

Ingredience

  • kelímek mascarpone
  • kelímek smetany ke šlehání
  • cukr
  • espresso
  • balení cukrářských piškot
  • holandské kakao

Ve většině italských receptů se objevují také vaječné žloutky, které se vyšlehají do pěny a spojí se s mascarpone. Druhá a méně známá místní úprava místo žloutků používá šlehačku, která s sebou nese menší riziko salmonely a kterou mám radši, protože dělá moučník nadýchanější. Uvedené množství naplní 5-6 skleniček nebo menší formu (srnčí hřbet). Při přípravě tiramisu ve větší nádobě neváhejte zdvojnásobit množství surovin.

  1. Prvním krokem je příprava opravdu vydatného a silného espressa. Zapomeňte na instantní i na Jihlavanku a použijte opravdu kvalitní kávu. Formu přípravy nechám na vás, ale moc dobrá káva bude z mocca konvičky nebo z french pressu.
  2. Přefiltrovanou kávu oslaďte. Používám domácí vanilkový cukr, který přidá kávě vanilkovou vůni. Pokud vanilkový cukr nemáte, nevadí. Nenahrazujte vanilínovým cukrem! Pro příště si můžete taky vyrobit vlastní vanilkový cukr, stačí vzít už „použitý“ vanilkový lusk zbavený semínek a zavřít ho s moučkovým cukrem do sklenice.
  3. V misce vyšlehejte šlehačku a poté zašlehejte mascarpone. Já směs už nikterak nesladím, stačí mi oslazená káva, ale pokud by to na vás bylo málo, doslaďte šlehačku.
  4. Do nádoby narovnejte cukrářské piškoty a hojně je prolijte espressem. Italové piškoty také pokapou Amarettem, kterým momentálně nedisponuji, takže v receptu není. Na piškoty naneste vrstvu krému. Na ten opět naskládejte piškoty, prolijte je kávou a takhle pokračujte až do konce. Poslední vrstva by měla být z mascarpone. Hotový koláč poprašte důkladně kakaem. Já navrch ještě postrouhám muškátový oříšek, ale pokud vám nevoní, můžete jej směle vynechat.

Doporučuji nechat tiramisu přes noc odpočinout, aby se spojily všechny chutě a aby šlo následně dobře nakrájet a nerozpadalo se. Pokud jste ale ve spěchu, vytvořte jednotlivé porce přímo do skleniček, kde odpadá problém s porcováním na dílky.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *